Ridskola

idyll sommaren 2016

Hos oss får rideleverna rida ut i skog och mark på trygga, trafiksäkra hästar i underbar natur. Jag tror på individuellt anpassad träning, där hänsyn tas till såväl ryttare som häst. Hästar mår bra av att vara ute – det gör människor också! I naturen sker en automatisk träning av balans, samspel med hästen och man mår bra av att vara i skogen.

Innan eller efter lektionen så får ryttaren tillsammans med mig tid att borsta och göra iordning ”sin” häst/ponny. Därefter rider/kör vi ut i skogen eller på ridbanan här på gården.

Det finns olika koncept, för att passa olika ryttare. Allt utgår dock ifrån att träningen ska vara lika bra för ryttaren som den är för hästen. Jag försöker göra träningen så varierad som möjligt, så att mina elever ska få en bred utbildning som handlar om hela hästen, inte bara ridningen.

Ella i morgonsol 30 sep 16

”Häslekis” är en populär aktivitet som vi försöker ordna en gång i månaden. Då får barnen möjlighet att leka, rida en liten stund, pyssla med något skoj och vi fikar eller grillar korv.  Barnkalas, familjeutflykter eller studiebesök är annat som vi kan ordna. Och kan inte ryttaren komma till oss, kan jag göra hembesök!

hästarna januari 2016

Hos oss är hästarna ute året runt från tidig morgon till sen kväll i stora hagar med varierande terräng. Sommartid är de ute dygnet runt ungefär fyra månader (ibland står de inne några timmar mitt på dagen då insekterna är som jobbigast). De fodras med hö, halm och lucern, förutom mineral och lite annat ”lull-lull” som jag tycker de ska ha 😉 . Jag tror att hästarna håller sig friska och glada om de får vara ute mycket i stora hagar, tillsammans med kompisar, att de rids varierat och får mestadels grovfoder (stråfoder som exempelvis halm och hö). Våra hästar är lättfödda och kan därför inte stå på fri tillgång på hö. Därför fodrar och strör vi med halm. På så vis behöver hästarna aldrig vara hungriga. Visste du att en häst i vilt tillstånd, äter upp till 16 timmar per dygn?

20151018_165532

Jag tror att hästar berikas av att göra olika saker. Därför åker jag och hästarna iväg rätt vad det är. På bilden ovan var jag och Isar iväg och tränade gångarter och Pandora fick följa med och ta en långpromenad i pausen. Hästarna är därför extremt vana vid olika miljöer och jag kan numera stoltsera med att  ha hästar som till och med klarar av att bli omkörda av ett högt jakttorn, för häromdagen kom just ett sådant i full fart förbi oss på en släpkärra. Hästarna tittade intresserade, men mer än så var det inte.

Björkbacka kursgård har en liten verksamhet och kommer inte att bli större än att hästarna fortsätter att vilja ha en relation med de ryttare som kommer. Ofta känner hästarna igen ”sin” ryttare och hälsar glatt. Det är så jag vill ha det.