En drakryttares dagbok

Den resa jag gör med Ella nu är totalt fantastisk. Det syns inte alltid om man bara slänger ett öga på oss, men den som skrapar lite på ytan eller varit med mig genom alla år av blod, svett och tårar… den vet och förstår! Med Ella är ingenting enkelt för mig, men herregud så mycket jag lärt mig längs vägen!
I helgen var det i regi av Ulrika Fröding som vi tränade. Centrerad ridning med en skopa akademisk inriktning, passar oss perfekt som komplement till den akademiska ridkonst vi tränar i regi av Anna Lindh och långa tyglar som vi tränar i regi av Annika Gustavsson Lif.
ella trampar under sig 15 nov

Ella funderar på vad jag försöker säga och jobbar med sin kropp för att hitta en fin balans. Sååå duktig, istället för att som förut kategoriskt vägra lyssna.

Kolla min fina fina fina häst! <3 Visst, det är lite för låg form, nacken är knappast högsta punkt alltid, men det är inte det jag är intresserad av nu. Bogarna kan flyttas, samarbetet växer fram, Ella har en mildare mer livfull och glad blick.
 
Som en problemfylld tonåring ”försvann” hon för mig, det har varit så oerhört mycket sorg och frustration innan hon kom tillbaka igen. Men nu är hon här.  Min fantastiska, älskade, kommunikativa, intelligenta, krävande, underbara vildvittra!
Ella ansikte 17 nov

Äntligen har Ella slutat ”slänga på luren i örat på mig” när jag vill prata med henne.

 
ella 15 nov

Ella lyssnar på både mig och rävarna bakom sina öron. Men hon lyssnar! Och jag på henne, så gott jag förmår!

På Ellas rygg är jag en drakryttare. Känslan är nervkittlande och magisk – hennes kraft är som en urkraft att sitta på! Endera har man henne med sig – eller mot sig.

Från att ha en häst som vägrar kommunicera, står på bakbenen, hoppar på stället, sticker, eller inte rör sig ur fläcken, i en enda oreda som jag funnit omöjlig att förstå, till en häst som dansar! Vi dansar inte perfekt, men vi dansar tillsammans och känslan och glädjen är underbar! Äntligen bär Ella mig med stolthet igen, istället för att som en problemfylld tonåring be mig dra åt helvete vad jag än försöker hitta på tillsammans med henne.
Min egensinniga, intelligenta vildvittra växer upp – och så även hennes matte…
Fina ella 15 nov

Min eldsprutande drake bär mig med stolthet. Äntligen!

Jag vet inte riktigt vad som händer eller vad som hänt, varför vi tappade kommunikationen och varför vi nu fått tillbaka den. Jag har mina teorier, uppväxten för en arab/frieser är nog inte enkel med tanke på det komplexa arvet från de båda raserna. Ellas skador och mina stora och små vardagsbekymmer har gjort att vägen tillsammans inte varit enkel. Men nu är hon här med mig och jag med henne och polletterna trillar ned i våra skallar som mynten i spelautomaterna på Finlandsfärjan. Det rasslar till och händer grejer!
ella trav

Pusselbit för pusselbit faller på plats och äntligen känns den väg vi försiktigt tar framåt stabil att gå på.