Tölt in harmony

Nu har jag ingen töltmaskin till islandshäst, utan snarare en liten dressyrhäst med en fantastisk trav. Tölten finns (i medvind och solsken när vi är på gott humör) men däremot finns sällan någon större kvalité i tölten. Isar och jag strävar sakta mot målet: en självbärig och avslappnad häst som inte använder sin kropp på ett korrekt sätt även i tölten. Just nu sänker Isar ryggen och använder sin underhals, för att försöka tölta.

glad matte glad häst

Så fin känsla i ridningen, Isar svarade lyhört på allt jag begärde utifrån sina förutsättningar – vi hade jättekul!

Varför utsätter man då sig och sin häst för att komma som två katter bland hermelinerna, på en endagsclinic i tölt in harmony? Jo, för att få med sig några goda råd för att förbättra tölten inför framtiden… och för att jag var nyfiken på den framtida tävlingsgrenen ”tölt in harmony”, eftersom den just harmoniserar med min grundinställning till ridningen – att den ska vara en glädjefull och lätt dans, häst och ryttare tillsammans.

isar och jag oktober

Åse Ericsson ger mig fina tips att ta med i mitt och Isars töltarbete.

Eftersom Isar och jag inte kunde mer än nosa på tölten denna dag, ägnade vi oss åt att finslipa på andra viktiga saker, såsom galoppfattningar, samt sökningen till handen i skritt och galopp.

isar galopp

Ibland är det inte den bästa bildkvalitén som visar den bästa känslan! Flera fina galoppfattningar, en härlig inställning hos Isar och faktiskt en början till samling! Yes

En rolig anekdot från kursen är när Åse frågar mig vad det är för stam på Isar och jag direkt får taggarna utåt och tjurar fram ett ”Åh, det är ingen särskild stam alls, det är väl inte så viktigt?”. Snart femton år som hästägare av hästar som hästvärlden mestadels fnyser åt, har gjort mig känslig för frågor vad det är för stam eller ras på mina hästar. Att Åse ville ha informationen för att avgöra de genetiska förutsättningarna för tölt och pass, insåg jag inte förrän hon pedagogiskt förklarade det. En aning skamsen fällde jag in taggarna igen… men har man blivit ifrågasatt över sitt val av hästar, både gällande härstamning, utseende och ras i alla år, blir man till sist rätt trött på dessa frågor och tänker till sist att det inte finns någon omtanke bakom frågan. Jag ställer mig på barrikaderna för mina underbara hästar any day… och tydligen även lite i onödan, vilket blev en lärdom i sig! En lärorik dag blev det, som avslutades med en träningstävling i ”tölt in harmony”, som jag och Isar red i trav med goda vitsord. Härligt och roligt!