Behandlingar över högt och lågt

Den här veckan har verkligen gått i behandlingarnas tecken.

 

Först ut var Isar och Pandora som fick en varsin massage, då vi fått kontakt med en duktig massör som inte bara är intresserad av akademisk dressyr, straightness training och diverse andra gemensamma nämnare, utan även behandlar både hundar och numera även hästar.

Isar fick mycket beröm för att han var välmusklad och mjuk, men ville inte riktigt släppa till sin underhals som han tycker behövs i töltarbetet. Däremot var han väldigt tydlig med att han ville bli behandlad bak. Sen räckte det, tyckte han.

 

Pandora var som en otålig, rejäl bonnmora som till en början tyckte det var ytterst onödigt att bli masserad. Vår lilla klippa som är så rejäl och ska vara så stark och klara allt… utan krusiduller eller extravagans. Men ganska snart så syntes det att även hon tyckte att det var skönt.

 

Några dagar senare åkte jag och Ella och mötte upp en mycket erfaren equiterapeut, eftersom jag ville få nya ögon på Ellas kroppsliga låsningar. Medelst akupunktur slappnade muskler av och sen följde lite ”kotknackeri” fast på ett inte alltför brutalt sätt. Jag fick förklaringar till låsningar, bocksprång i galoppen och annat. Det var ord och inga visor, fler behandlingar behövs, men nu har jag fått någon som ”ser” samma saker som jag gör. Ett parti i ryggen kunde ”låsas upp” och jag fick övningar i skritt med mig hem för att arbeta med.

 

Släppte ut Ella med täcke på inatt, efter att jag smörjt in henne med arnika-liniment. Vis av egen erfarenhet efter behandlingar, kändes det som hon behövde det.

Ellas roterade bogar som oroat mig, ansågs härstamma från den låsta ryggen och jag fick själv känna i problemområdena… allt som sas var logiskt och det känns bra att påbörja arbetet med att ”låsa upp” Ellas rygg. Jag har beskrivit ridningen som att ”det är så stelt att det gnisslar om henne” och gud vet vad som orsakat det hela. Det kan ha varit något som hänt i hagen, det kan vara sviter efter hennes hovbensfraktur som lett till låsningar i kroppen, det kan ha hänt någonting då hon kördes in eller något som vi hamnat snett i under våra år tillsammans. Ingen vet, inte heller jag… men jag vet att jag kommer göra allt jag kan för att hon ska bli fri från sina mentala och kroppsliga låsningar!

ella får akupunktur

Ella fick lite akupunkturnålar i områden som behövde slappna av.

Vi tittade under behandlingen på stagnerade muskler som fått arbeta för hårt, bristfälliga muskler som inte fått arbeta tillräckligt och felvinklingar i bogar och låsningar i hela ryggen, som equiterapeuten ansåg orsakat alltsammans. Ett ryggparti som sagt, samma som orsakar Ellas bocksprång i galoppen, kunde låsas upp idag. Det ska bli spännande att se om det är någon skillnad i ridningen. Jag kan säga att Ella sparkade bakut på stället då detta område behandlades. Det jag tyckte om med behandlingen var att, även om det var ”löpande band”, så togs hänsyn till hur mycket behandling hästen klarade av. Inga krusiduller, men inte heller så mycket behandling att det totalt överrumplade hästarna. ”Nu räcker det för henne för denna gång”, sa equiterapeuten efter några knyck och efter att han visat mig ”här får du reaktionen som du beskriver i galoppen”. Jo tack. Jag har ju känt att Ella behöver skutta lite in i galoppen, för att få ordning på kroppen, men nu fick jag det beskrivet kota för kota hur man kan arbeta för att underlätta för hästen, så att obehaget i det området försvinner.

Jag har en plan för de kommande fem veckorna. När Ella vilat ett par dagar efter behandlingen, ska det fortsättas med massage för att mjuka upp och syresätta de muskler som  behöver det, det ska ridas i skritt i skog och mark, lyftas ben, stretchas och masseras. Alltsammans kommer inte från dagens konsultation, utan jag har skruvat ihop det jag anser är rätt träningsprogram för Ella nu. Tips från idag var att åter behandla ett par gånger så klart, samt att arbeta i skritt… vilket är rätt passande eftersom det är ungefär det enda vi gör 😉 med tanke på att jag rider barbacka. När låsningarna i ryggen minskat något mer, kommer nästa utmaning – galopparbete… så jag hoppas att jag tills dess fått ordning på inken i sadelgjordsstaden, så att jag kan rida med sadel igen… men å andra sidan kan galopparbete ske icke uppsuttet också, vilket är en tröst. =)

ella från sidan 9 september

Stagnerade muskler fram, förtvinade muskler bak och däremellan en rygg stel som en ladugårdsdörr. Hej å hå… jodå, nog fick jag svar på frågor alltid!

Alla hästar ska även få löshoppa och cavaletti-träna, eftersom det lossar ryggen och gymnastiserar. Det ska tränas långa tyglar och straightness training. Och så ska ju hästarna återigen få behandling av den duktiga och lyhörda massör som kom till oss med ett start-erbjudande som vi inte kunde tacka nej till.

Jag ser med spänning fram emot fortsättningen!