Helgen har gått i långa tyglars tecken

Denna helg har vi stiftat bekantskap med en ny tränare som fick hoppa in som vikarie med den äran, då vår tidigare tränare inom långa tyglar har fått annat arbete. Jag önskar henne all lycka till med detta och är glad att helgens kurs både kunde bli av och att den blev en sådan fullträff!

Annika  Gustavsson Lif satte sig helt sonika på förfrågan från mig i bilen och tutade glad i hågen tvärsöver landet till oss i Värmlandsskogen och rev av en mastig och matnyttig helgkurs!

kurs aug 15 2

Att äta tillsammans ger inte bara mat i magen utan är ett ypperligt sätt att lära känna varandra – träffas och trivas helt enkelt!

Vi fick förmånen att inte bara träffa en ny, kunnig och intressant tränare utan även flera nya ekipage samt flera nya till fots och jag hoppas att alla kände att de blev mottagna med öppna famnen. Det är viktigt för mig när jag ordnar kurs – både jag och tränaren ska ha tid för alla deltagare, alla ska bli sedda och få tid och utrymme för sin personliga resa mot utveckling i en tillåtande och trygg miljö.

kurs aug 15 1

Älskade hästarna mina, så positiva och arbetsvilliga, trots att betet gjort dem både stela här och där och runda om magen.

Med på kursen hade jag mina två vapendragare Isar och Pandora. Pandora gick första passet med mitt äldsta barn, som blev så trött av alla intryck att vederbörande somnade mitt i lunchen och sov fyra timmar i sträck utslagen på soffan i cafeterian.

Det här är för övrigt första kursen som vi inte behövt nyttja hagarna i skift – flera av hästarna kunde dela hagar, eftersom de kom från samma familj. Dessutom fick Isar och Pandora träffa sin kompis Zelina, som stått hos oss på sommarbete. Ett kärt återseende för oss och så roligt att se att hon får hitta på så roliga saker med sin nya matte! Vi önskar dem stort lycka till och på återseende.

kurs aug 15 3

Glada och delvis nya ansikten – eller kära återseenden!

Teorin hade temat ”motivation” denna gång och vi diskuterade olika belöningssystem. Spännande och intressant och vi fick även möjlighet att se ekipage med olika inriktning och på olika nivå. Och apropå motivation – varje deltagare med häst fick med sig några fina ord i ett kuvert – ”kärleksbreven” är ett stående inslag i mina kurser, där vi alla hjälps åt att ge några motiverande ord på vägen till de som kommer med häst. Att delta med häst på kurs är att blotta sitt innersta – det krävs mod att delta, utvecklas, ifrågasätta gamla sanningar och pröva nya infallsvinklar. Det krävs mod att befinna sig en bit utanför sin komfortzon, men det är där man verkligen utvecklas.

kurs aug 15

Samling med några ekipage och en del till fots.

Det som är så underbart och förlösande med långa tyglar, är att alla hästar, på sin nivå och utifrån sina förutsättningar, under lätta och vänliga former, får möjlighet att utvecklas, hitta rörelseglädje och finna ut med hur de kan nyttja sin kropp på bästa sätt. Det är ett ypperligt sätt att träna hästar i behov av rehabilitering eller för en vuxen att träna sin ponny genom att ”rida från marken”. Helt enkelt en rolig och fri träningsform som passar de flesta.

kurs aug 15 4

Annika med Cocco som strävar med gott mod utifrån sina förutsättningar.

En lyckad helgkurs är till ända och nu ser jag fram emot alla andra hästaktiviteter som väntar i höst!