Pandora och kaninerna Love och Nala förgyllde dagen för ett äldreboende

 

 

pandora och kvinna

Kvart i tio imorse (förmiddags?) vaknade jag och Mini-hopp efter en skön men oväntad sovmorgon och jag insåg att jag hade GANSKA bråttom. Jag och Pandora och i bästa fall även två kaniner skulle åka till ett äldreboende för att förgylla dagen för de pensionärer som kände sig manade att träffa häst eller kanin. Där var vi mellan klockan 11-14, Pandora, och våra långöron; busungen Love och charmtrollet Nala, som även de blev mycket uppskattade.

pandora på äldreboende i maj

Och så många som kom, träffades och trivdes! Det dracks kaffe eller saft i solen, det mumsades på hembakta kakor, det hälsades på Pandora, som tog sitt uppdrag på allvar som hon aldrig hade gjort annat. När hennes första skepsis inför tillställningen i allmänhet och rullstolar i synnerhet, satte hon sina fyra hovar stadigt i marken och hälsade försiktigt på alla som ville hälsa. Även kaninerna väckte så mycket glädje och jag var så glad att jag tog med dem, för i stressen hade jag tänkt strunta i det.

Pandora la efter många möten med äldre i rullstol eller med rollator, varsamt sitt huvud i famnen på en blind kvinna och slöt ögonen och somnade där, som en knähund som la sig tillrätta. Den blinda kvinnan klappade och kände, frågade ”Vilken färg har hon?” och jag beskrev. ”Hon är fux, röd som en räv. Hennes man och svans är rågblonda och så är hon ljus på benen och har lite vitt i ansiktet.” ”Åh, som en räv… med bläs. Så vacker!” sa kvinnan. Sen höll jag och kvinnan varandra i handen. ”Vilken hand är det jag håller i?” undrade hon efter ett tag. ”Det är min”, svarade jag. ”Åh, det var en rejäl hand, van att jobba känner jag”. Jag log. ”Ja, men vet du vad, jag jobbar på kontor på dagarna”. ”Gör du?” ”Ja… men sen när jag kommer hem, bär jag vatten och ved och hö och jobbar på gården”. ”Fantastiskt” sa kvinnan och det är just rätt ord att beskriva dagen. Det var fantastiskt att få vara med och skapa ett så positivt möte. Kvinnan berättade om sitt liv och hästarna i det. Vår närvaro väckte glädje och lust till samtal, det fikades och mumsades på äppel- och morotsbitar som Pandora skulle få men som räckte till alla.

pandora och farbror

Gamla gubbar med knotiga händer bjöd på Pandora på äppelbitar och mig på hästhistorier. Alla hade något att berätta! Kaninerna fick kel och små godsaker och blev ett fint komplement till de äldre som ville klappa djur men beundra Pandora på håll.

 

shahla rider

Modiga och underbara Shahla i personalen tog sitt livs första ridtur, till glädje både för arbetskollegor och boende, innan jag, Pandora och långöronen packade ihop och åkte hem. Det här går vi snart om – då i form av en djurdag då hundar, kaniner, ponnyer, marsvin, höns med kycklingar och i bästa fall även minigrisar kommer och hälsar på för en ny guldkantad dag på äldreboendet.