månadsarkiv: december 2015

Luciatåg på äldreboende

Idag styrde Björkbacka kursgård kosan mot ett äldreboende i Arvika, för att där lussa tillsammans med Mia som driver Stuteri Espiritus och med några andra goa vänner som var snälla att ställa upp denna vackra men kalla dag.

luciatåg 2

En frostig och fin promenad genom allén mot äldreboendet.

Kvällen innan ”renrepade” eller ”genred” jag och Isar som tomte och ren och han klarade det med den äran… snälla, älskade fina häst! Vad han tyckte om att klä på sig fladdriga ren-horn, det vete gudarna, men han ställer upp på det mesta galenskap som hans matte hittar på. Som exempelvis att rida bort och hämta tomtekläder vid travbanan och sen rida hem med en prasslig IKEA-kasse över ryttarens axel. Det är så rörande och en ära att han har sådant förtroende för mig. ”Jaha, matte hittar på det här, men det är lugnt, hon är ju med mig!”.

jag och isar tomtar

Att tvingas bära horn är djurplågeri. Rädda mig. /Isar.

Lucia 2015 kunde inte ha varit vackrare! Frost på marken, sol från klarblå himmel, frustande hästar som taggade till  och rödrosiga äldre som förväntansfullt stod på balkonger eller tagit på sig ytterkläder och fått hjälp av personalen för att komma ut och se oss. Vilken lycka att förena nytta med nöje! Många bilister stannade längs vägen, många kom ut på balkonger eller stod i fönstren och tittade på oss när vi klapprade förbi och glatt vinkade och ropade ”GOD JUL!”.

luciatåg 2015 1

Några barnbarn – eller kanske barnbarnsbarn, hade också kommit till boendet. Jättekul!

Väl framme försökte vi oss på några luciasånger – det är förvånansvärt svårt att sjunga samtidigt som man rider och särskilt snyggt blir det inte. Men vad gör väl det, när tanken är god?

luciatåg  1

Underbara hästar, underbara vänner. Det var luciatåget 2015 det!

Luciatåget blev i all sin enkelhet ett fint minne för oss som deltog, för de äldre som fick se eller träffa hästarna och även för personalen! Besök av detta slag berikar både för stunden och i längden – man får verkligen något att prata om och minnas! Genom fotografier som kan påminna om besöket och genom att prata om det, så skänker en sådan här liten stund så mycket glädje över lång tid. Jag har en vän som jobbar nätter på boendet vi besökte och på detta sätt har jag fått höra hur mycket man, både som personal och boende, talar om de besök jag gjort med djuren – under lång tid! Att förgylla arbetsdagen för alla hjältar inom äldreomsorgen är även det en mission jag har!

luciatåg 2015 3

Några av hästarna och de boende som fick träffa dem!

De minsta hästarna gick, tillsammans med Mia, in på äldreboendet och hälsade på några boende som inte velat eller kunnat komma ut själva.

När vi var klara med lussandet vid äldreboendet, fortsatte vi ”raggarvarvet” genom sta´n och fick glädja många på så vis också. Julhandeln hade inte riktigt kommit igång än, men till nästa år försöker vi anpassa lussandet så att vi hinner med att ta ett riktigt raggar-varv på sta´n när handeln är i full gång, för att på så sätt glädja ännu fler. Vem vet, kanske vi även besöker fler äldreboenden på vägen?

luciatåg 2015 2

Raggarvarvet med häst. Slår det mesta!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Tusen tack till familjen Wängestam och Stuteri Espiritus, Renée Bergfjord med barn och Siri Wylie för hjälpen idag! Ovärderligt!

Mer om Mias fina hästar kan man läsa på: http://www.miaw.eu/