månadsarkiv: oktober 2015

”Skrölt”-träning med bästa Ulrika Fröding

Har man en islandshäst, vill man så klart tölta. Kan man inte tölta med sin islandshäst, är det ganska lätt att känna sig relativt misslyckad.

Många är de islandshästägare som liksom jag förtvivlats. Drömmen om att flyta fram i behaglig tölt, går upp i rök samtidigt som man inser att det inte är fråga om fyra eller fem gångarter som en islandshäst har, utan att det mer handlar om fyra eller fem gångarter som man slänger i en mixer och blandar och sen försöker separera. Fantastiskt intressant och lärorikt – och lika delar frustrerande och förvirrande!

Jag tog Isar med mig till Torsby för att i regi av Pernilla Gihlström träna för Ulrika Fröding, som är duktig på islandshäst men även bevandrad inom centrerad, akademisk och klassisk ridkonst. Perfekt kombo för mig! Pandora och långa tyglarna fick också följa med, eftersom jag hann träna henne mellan ridpassen med Isar.

Hos Ulrika fokuserar jag på tölt och på sitsen. Nyttigt bådadera! Ulrika gav mig även världens bästa ord för det jag och Isar håller på med – ”skrölt”. Det är naturligtvis ingen godkänd gångart, utan just en kombination av skritt och tölt. Vi ”skröltar” för att Isar ska orka behålla samlingen  i tölten, istället för att sänka ryggen och använda sig av underhalsen för att tölta. Till en början fick det vara okej att han gjorde så, för att han skulle få grepp om takten och få känna att han lyckades och inte bara blev korrigerad hela tiden. Men nu är det dags att ta ”tölten i dålig form” till ”skrölt i bra form” för att sedan få ”tölt i bra form” så att säga – som vanligt ett steg i taget. Isar skötte sig otroligt bra! Underlaget var tungt och därför inte lämpligt till ”skrölt”-arbete, men vi fick ändå mycket beröm att vi tränat på tillsammans efter bästa förmåga hemmavid och tydligen lyckats göra en hel del rätt. Skönt!

20151018_165532

Isar, Pandora och jag på äventyr!

Isar är min första islandshäst och vi som skulle ha en erfaren läromästare, förälskade oss huvudstupa i detta charmtroll som då var fem år, nyss inriden och obscent fet. Lägg därtill en fabless för trav, överrörliga leder (som så många islandshästar har långt upp i vuxen ålder) och en önskan om att hela livet ska bestå av att gosa… och äta mat… och gosa… och helst äta mat samtidigt.

Ungefär så var mina första år med Isar. Ridturerna bestod av tre gångarter, varav ingen var särskilt bra. Jag började tro att det kanske var så det skulle vara med Isar och försökte nöja mig med det. ”Vi kan ju rida ut i skogen ändå och snäll är du som få”, sa jag till Isar.

Men så hände något, framför allt i traven, som alltid varit hans bästa gångart. Stegen började bli luftiga, takten dånade på värdig en halvblodshingst, Isars arbetslust väcktes… kanske fanns där tölt också? Jag har försökt att få hjälp för att Isar ska få tillgång till sin tölt, men det har varit svårt att hitta en tränare som kan förena det tänk jag har inom dressyren med töltarbete. I det sökandet, hittade jag Ulrika.

20151018_133343

Isar gav mig en fantastisk känsla båda ridpassen och nyttiga ”läxor” fick vi med oss hem, liksom beröm att det hänt MASSOR sedan sist. Otroligt kul!

Ulrika hjälper mig att fokusera på rätt saker i min sits och Isars kropp, så att Isar får ”fri väg” för att prestera. Det är otroligt hur mycket några gram hit eller centimeter (millimeter) dit kan göra Min motsträviga, långa, krångliga kropp och jag strävar med god guidning från Ulrika för att hitta ett läge där jag är minimalt i vägen för Isar och han är så otroligt tålmodig, samarbetsvillig och godhjärtad att han visar direkt om jag gör rätt och går från att vara trevlig till att vara totalt fantastisk att rida! Kort sagt behöver jag inte göra så mycket annat än att fråga Isar hur jag ska göra, så svarar han mig.

Mellan de två ridpassen med Isar, tog jag och Pandora en tur med långa tyglar. Förvisso lockade nedfallna löv på vägen och grästuvor i vägrenen Pandoras fokus från mig, men vi hade ändå en riktigt trevlig promenad tillsammans.

20151018_143246

Precis lika idylliskt och mysigt som det ser ut. Minus Pandoras jakt på fallna löv och glesa grästuvor i vägkanten…

När dagen var avklarad, tog jag och hästarna en långpromenad tillsammans och sen var det dags att åka hem, nöjda med dagen och fyllda av nya kunskaper och lust att fortsätta träna!

Ryggvårdskurs för häst

rygghälsa

Biomekanik, ett ämne jag älskar!

Idag har jag varit på en intressant kurs i rygghälsa för häst. Kursledare var duktiga diplomerade hästmassör Carina Högkvist med vidareutbildning i ”hästens rörelser”. Inriktningen på kursen var att få kunskap om hur hästens rygg arbetar och vad man ska tänka på vid ridning. Skillnad på en spänd och avslappnad rygg diskuterades också och visades genom praktiska övningar, egenvård i form av massage av hästens rygg och enkla stretchövningar fick vi också lära oss. Turligt nog var även en sadelmakare med som kursdeltagare, så vi fick ställa lite frågor om sadlar som bonus!

12109224_1679804222263985_5278147967464835826_n

Teorin befästes med praktik.

”Nöj dig inte med att få hästen att göra det du ber om, få den att göra det med glädje” (fritt tolkat ur minnet) var ett av alla uttalanden som fick mig positivt inställd under dagen.

12115740_1679750922269315_5403073678919624947_n

Bra upplägg på kursen och intressanta ämnen!

Efter en matnyttig teorilektion, fick vi testa några massage- och stretchövningar på tre tålmodiga hästar. Dessa övningar kände jag väl igen och det kändes skönt att dels inse att den hemmamassage och sporadiska stretching som jag ägnat mig åt när stunder och ork funnits, inte varit helt åt skogen. Däremot är A och O kontinuitet och även om just den ingrediensen är svår att få till i mitt liv i skrivande stund, så tänker jag att på sikt få till det lite mer åt det hållet. Var sak har sin tid, sa småbarnsföräldern…

12119180_1679804238930650_2733241286679435606_n

Den lilla skimmeln förälskade jag mig huvudstupa i!

Vår gamla Volvo innehöll dagen till ära våra två älskade taxar Molly och Nicke, fem av våra sju kaniner och sist men inte minst fyra familjemedlemmar på två ben som spenderade en underbar dag tillsammans!

Kaninerna ägnade sig åt kaninhoppning större delen av dagen. Molly och Nicke tog en långpromenad tillsammans med mig och fick sen följa med mig på hästkursen. Och den tvåbenta familjen fick en fin dag tillsammans!

Det är så här det oftast är i vår familj – vi kombinerar aktiviteter och samåker. Dessutom försöker vi alltid ordna lite ärenden ”när vi ändå är iväg”, som idag var att hämta barnkläder som vi köpt begagnade och att köpa massor av ägg från frigående hönor i en liten trevlig flock på gården som ordnade kaninhoppningen.

”Förena nytta med nöje”, är ett stående ordspråk på Björkbacka!

12105970_1679804258930648_6202717306689040837_n

”Ju fler vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans…”

Tölt in harmony

Nu har jag ingen töltmaskin till islandshäst, utan snarare en liten dressyrhäst med en fantastisk trav. Tölten finns (i medvind och solsken när vi är på gott humör) men däremot finns sällan någon större kvalité i tölten. Isar och jag strävar sakta mot målet: en självbärig och avslappnad häst som inte använder sin kropp på ett korrekt sätt även i tölten. Just nu sänker Isar ryggen och använder sin underhals, för att försöka tölta.

glad matte glad häst

Så fin känsla i ridningen, Isar svarade lyhört på allt jag begärde utifrån sina förutsättningar – vi hade jättekul!

Varför utsätter man då sig och sin häst för att komma som två katter bland hermelinerna, på en endagsclinic i tölt in harmony? Jo, för att få med sig några goda råd för att förbättra tölten inför framtiden… och för att jag var nyfiken på den framtida tävlingsgrenen ”tölt in harmony”, eftersom den just harmoniserar med min grundinställning till ridningen – att den ska vara en glädjefull och lätt dans, häst och ryttare tillsammans.

isar och jag oktober

Åse Ericsson ger mig fina tips att ta med i mitt och Isars töltarbete.

Eftersom Isar och jag inte kunde mer än nosa på tölten denna dag, ägnade vi oss åt att finslipa på andra viktiga saker, såsom galoppfattningar, samt sökningen till handen i skritt och galopp.

isar galopp

Ibland är det inte den bästa bildkvalitén som visar den bästa känslan! Flera fina galoppfattningar, en härlig inställning hos Isar och faktiskt en början till samling! Yes

En rolig anekdot från kursen är när Åse frågar mig vad det är för stam på Isar och jag direkt får taggarna utåt och tjurar fram ett ”Åh, det är ingen särskild stam alls, det är väl inte så viktigt?”. Snart femton år som hästägare av hästar som hästvärlden mestadels fnyser åt, har gjort mig känslig för frågor vad det är för stam eller ras på mina hästar. Att Åse ville ha informationen för att avgöra de genetiska förutsättningarna för tölt och pass, insåg jag inte förrän hon pedagogiskt förklarade det. En aning skamsen fällde jag in taggarna igen… men har man blivit ifrågasatt över sitt val av hästar, både gällande härstamning, utseende och ras i alla år, blir man till sist rätt trött på dessa frågor och tänker till sist att det inte finns någon omtanke bakom frågan. Jag ställer mig på barrikaderna för mina underbara hästar any day… och tydligen även lite i onödan, vilket blev en lärdom i sig! En lärorik dag blev det, som avslutades med en träningstävling i ”tölt in harmony”, som jag och Isar red i trav med goda vitsord. Härligt och roligt!

Utbildningsserien avklarad

Med visst vemod men också stolthet, avslutade jag denna helg utbildningsserien i akademisk ridkonst hos Anna Lindh. De första tillfällena har jag ridit Ella, men Isar fick göra mig sällskap på den sista träffen, eftersom jag känt mig trött och sliten och haft mycket värk i kroppen den sista tiden och därför inte orkade ta med mig Ella. Istället tog jag med Isar och även Pandora och som någon förvånad sa ”du var för trött för att ta med en häst, så du tog med två”. Men det är faktiskt så att det är dubbelt så jobbigt att ta med Ella, som det är att ta med Isar och Pandora. Ella kräver att jag är i total balans – Isar och Pandora hjälper mig att återfå balans och gott humör, om jag någon gång är ur gängorna. Pandora och jag passade på att träna lite långa tyglar mellan varven och hon skötte sig med den äran. Jättefin att arbeta med, positiv och mjuk och fin i kroppen!

ISAR Å PANDORA ÅKER TRANSPORT  okt 15

Finaste resesällskapet, passar som handen i handsken tillsammans i transporten.

Isar och jag red lektion på lördagen och det gick med den äran, även om han förvandlades till en oönskad Sleipnerkopia med åtta ben i vänster galopp.

Isar okt

Fina vänliga, glada, positiva Isar får mig alltid på gott humör!

Arbetet med att få Isar att sträcka ut yttersidan till yttertygeln fortsätter, samt att bibehålla ställning och böjning. Skritt är också lite knivigt, tycker Isar, men trav är hans absoluta paradnummer. Han är så fantastiskt ridbar i traven nu att mitt hjärta värker av stolthet!

isar okt 5

Min raggiga lilla dressyrhingst!!!

Att nästan 180 centimeter lång sitta på en liten islandspojke på blotta 134 centimter i manhöjd och känna det som att man rider en stor och ståtlig halvblodshingst i trav är underbart. Trots att jag är på gränsen till för stor för Isar, bär han upp mig fint och vi anpassar längden på ridpassen efter våra förutsättningar – och så ser jag till att hålla mig på rätt sida om 20% av hans matchvikt (vilken är 380 kg=20% av den vikten innebär att ryttaren max bör väga 76 kg.)

Skolor i skritt och trav hjälpte Isar att hitta bakdelen inför galopparbetet.

Helgen avslutades med att Isar faktiskt gjorde två riktigt fina galoppfattningar, en i varje varv! Det både känns och ser inte särskilt bra ut, men han kämpar på och det blir sakta, sakta bättre. Genom skolor i trav och övergångar mellan trav, som är hans bästa gångart, och galopp, som är en av hans svårare gångarter, kommer den sistnämnda att förbättras. Skam den som ger sig och tränar i all otillräcklighet, det gör vi med ett stort leende på läpparna! Min grundinställning är att varje ryttare (och häst!) förtjänar att känna sig som OS-deltagare på sin nivå.

isar galopp okt

Isar tycker vänster galopp är sååå svår… därför är detta ett stort framsteg för oss, även om det ser för jäkligt ut. Hejja Isar!!!